misz.dejavu

follow facebook - dealova_1987@yahoo.com ( cahaya mataku )

blog ini blog peribadi, apa saya suka saya tulis, apa saya pikir saya tulis, blog saya berdasarkan apa yang berlaku dsekeliling saya, di depan, di belakang mahupun d kejauhan saya. blog saya tidak mungkin s'skema saya. impian saya jadikan blog saya diari saya, anda suka anda baca, anda tak suka senyap saja. biarlah hati anda saja berkata2x..saya jugak akan copy paste jika merasakan ia sesuatu yang saya ingin kongsikan bersama anda, tp jangan risau kerana saya pastikan apa yang saya copy n paste itu saya link kan ke tuan punya blog, tanda saya hargai nukilan anda~ saya ikhlas mengatakan sesiapa msuk blog saya, terima kasih sy hargai.. >>> ok2x dah hbis skema.. apa2 tq. hik2x... wat muka comel skit ><.. korang mmg comey ><

Post Mortem

Follow by Email

Monday, August 15, 2011

mak aihhh...hutang kawan2 aku?????

Assalamualaikum...

hooo...semua dah ngulat rehat ni.. nama pun time break kan2x.. msti ada yang gi surau layan tido jap..tak kurang gak yang layan game time2 cam ni..game kat komputer da.. da gak yang sempat layan gosip.. gosip baju n kuih rayala tu kan2x.. wohhhooooo.. raya dah nak dekat... Seram woo.. tengah dok serabut pikir bajet raya..  selama ni tak pernah pun aku pikir bajet raya... cukup time minta dengan mak jer, ini dah kerja kena la ada bajet.. sadis lak rasa.. >>> opss...tak baik woo..hati kena ikhlas, baru berkat kan3x..

tadi dok kira-kira segala belanja+keperluan+duit raya++++++ wohooooo..... sudah melebihi RM700... Woooo ni biar betul huhuhuhuhu~ sedih nya rasa dalam hati.. Seronokkan kalau dapat jadi kaya.. kuar duit jew, raya orang dah readykan untuk kita. hahahahaha..berangan lebih pulak...

ok2x..aku ni memang agak melampaukan? Suka citer cerita lain dulu~ selalu terkeluar topik.. hahahaha.. sebab tu la aku ni balok nak update entry~ 

Aku baru jer gatai tangan mengira hutang-hutang kawan2 aku yang berhutang. haishhhh~ ini bukan sekadar pdedahan tapi sekadar renungan, bayangankan saat-saat ini.......................................................................

korang perlukan duit untuk bajet raya.. ada tak korang roger balik kawan-kawan korang yang masih berhutang duit? kompom adakan kalau tengah dok terdesak duit.. yang sekecil2x duit RM0.05 sen pun berkira wooo... dan aku????? yup, aku masuk dalam senarai yang mula mencari sapa yang berhutang~


sekarang kita wat perhitungan hutang ok... dan kalaulah semua orang bayar hutang balik.. murah rezeki kita dan murah rezeki dia orang hehehehe...

Contoh:

Abu - Hutang duit beli topup rm30.00. ( setahun lepas )
Arja - Hutang duit sebab tak makan seminggu rm50.00 ( 9 bulan lepas )
Alin - Hutang duit beli Make up RM 45.00 ( 7 bulan lepas )
Ajak - Hutang Duit beli cd games RM5.00 ( 5 bulan lepas )
Adik - Hutang repair motor RM150.00 ( 3 bulan lepas )
Ayob - Hutang duit nak bayar saman rm 300.00 ( sebulan lepas )

TOTAL HUTANG : RM580.00... 

kalau lah semua hutang ni dapat di jelaskan sebelum raya.. seronok hati tak terkira...

tu contoh jer sebenarnya....

realiti nya....

Hutang A - RM50.00
Hutang B - RM50.00
Hutang C - RM 165.00
Hutang D - RM 100.00
Hutang E - RM 150.00

TOTAL : RM515.00..... bila lah aku akan dapat balik huhuhuhuhuhu~ kalau dapat balik.. Ya Allah rasa macam dapat durian runtuh woooooo..................... 

Moral kat sini, sempena raya ini berjimat cermatlah selalu, kalau rasa hati tu nak berhutang abaikan saja niat tu, biarlah kita kekurangan hari ini asalkan masih boleh beraya dengan hati yang lapang tanpa di bebani hutang. Aku kadang-kadang sedih dengan apa yang berlaku hari ini, ada yang sanggup berhutang untuk hari raya kerana nak sesuatu yang nampak grand sedangkan biarlah kita bersederhana dalam apa jua perkara. 
berbalik kepada hutang, jangan lah berhutang. kalau kita berhutangdan bayar semula tak apa, kita dah saling menghalalkan apa yang terkurang atau yang terlebih. bagaimana pula kalau kita berhutang ribu raban, bengkak hati woo nak membayar.. sedangkan berpuluh ringgit pun dikira-kira nak bayar sampai bertahun2x. 

jadi, jangan lah berhutang andai tak mampu membayar.. dan jangan lah berhutang selagi kita mampu memerah kudrat dan keringat uintuk mencari duit. tapi kita perlu menolong orang tu andai kawan kita sangat-sangat terdesak memerlukan duit di saat susah, tolong lah semampu yang dapat kita tolong utk mengurangkan kesusahan kawan-kawan.

p/s: tolong dah tolong..hehehehehe, jangan lupa bayor na~

Renung-renungkan~





4 comments:

Anonymous said...

berhutang ni ada padahnya, kena jelaskan dgn segera.

mykhalis said...

ada satu pepatah hutang

awak mintak hutang saya tak kasi
awak marah

awak mintak hutang saya kasi
awak tak bayar saya marah

lebih baik saya marah..

coklatberapi said...

lisa comel...awk pun ada hutang ngn saya...ahaha=.=

lisa lis said...

khalis.. hahahaha, pepatah tu xdapat nak pakai pada yg bila sy minta hutang dia orang marah kah3x... selalu jadik cam tu~

coklat berapi... >< hahaha..sy hutang apa tu..jeng3x....><