misz.dejavu

follow facebook - dealova_1987@yahoo.com ( cahaya mataku )

blog ini blog peribadi, apa saya suka saya tulis, apa saya pikir saya tulis, blog saya berdasarkan apa yang berlaku dsekeliling saya, di depan, di belakang mahupun d kejauhan saya. blog saya tidak mungkin s'skema saya. impian saya jadikan blog saya diari saya, anda suka anda baca, anda tak suka senyap saja. biarlah hati anda saja berkata2x..saya jugak akan copy paste jika merasakan ia sesuatu yang saya ingin kongsikan bersama anda, tp jangan risau kerana saya pastikan apa yang saya copy n paste itu saya link kan ke tuan punya blog, tanda saya hargai nukilan anda~ saya ikhlas mengatakan sesiapa msuk blog saya, terima kasih sy hargai.. >>> ok2x dah hbis skema.. apa2 tq. hik2x... wat muka comel skit ><.. korang mmg comey ><

Post Mortem

Follow by Email

Sunday, September 11, 2011

BEN ASHAARI ajak BLOGGER RAYA


Assalamualaikum..hohohohoohoho...abg ben ajak join segmen..yihaaaa..lamo xjoin hak3x... jom2x..join segmen abg ben kali ni..citer2 pasal raya~

citer pasal raya?????? hohohohohohohoho..macam biasa xda apa yang menarik pun tahun ni hahahaha..almaklumlah..akak sulong xda..huhuhuhu..xdapatla nak beraya dengan anak sedara den.. adik ke-empat lak xda..dok g belayar..menci2x..tiap2 kali raya jer adik g belayar...sedihnya...

pagi raya macam biasa, kita orang satu family akan bersalam raya..
tp keluarga aku ni mmg xserupa orang..cis2x.. boleh plak potong trip bersalam.. patutnya dr tua ke muda..ini yg kecik2 salam dulu..akak2 last2x.. hampeh..hahaha..tp time bsalam raya mmg gila2 la.. 

aku dgn kakak aku pakat dok menghafal nak cakap apa..bila dah start cakap.. orang lain tolong sambung hahahahaha~ 

tahun ni best2x.. sebab dapat bagi mak..tok.adik2.. abah duit raya.. hehehehe.. kak ya jgn marah aku xbagi duit raya..aku dah belikan kuih raya hehehehe.. raya haji nnti aku bagi duit raya na.. ang tolong masakkn aku rendang yer..~

part sedih lak nih.. yoo..adik aku Luqman Hakim menangis..huhuhuhu..pecah rekod utk pagi raya.. sedih la plak.. tp adik aku ni hati dia sensitif sikit..alololo...cian nya~

satu hari d hari raya.. kerja aku tidooooooooo jer.. memang gila lah..dalam keta tido..sampai rumah pak lang pun aku tido... tido sakan bukan beraya sakan.. sebabnya last day aku kerja bagai nak mati jaga kedai tudung..tido2 jugak..tp raya kat rumah orang..tgk makan jer mata celik dah..hik3x.. 

appun.. perasaan aku baraya sebagai blogger???? rasanya sama kot..bezanya..kali ni aku tau lagik banyak pasal raya korang..ada best..ada sedih..ada tlebeh gumbira..

appun..selamat hari raya..hehehehe..syawal xabis lagik nih..kih3x..><

Gambar - Aku Tension.. Korang ?

Assalamualaikum... dammm..dam..dam..tension woo hari ni... 


AMARAN


tolong jangan tengok gambar di bawah ini kalau korang berada di situasi High Tension >>>> aku dah warningkan tauuuuuuu!!!!!


pastinya korang akan menghadapi saat-saat tension dalam hidup korang kan? kalau tak setiap hari pun pasti ada satu hari yang cukup buat korang tension.. nak maki orang, nak g jenjalan hilangkan tension, ajak kawan-kawan korang temankan korang membeli belah, temankan korang makan pas mcd ke kfc pas tu ke pizza pastu dammmm3x....kerja korang nak melantak jer kan3x? pastu ada yang call mak sebab nak hilangkan tension, pastu siap nangis tersedu sedan woo...mak pun nak tension sebab risaukan korang dan bagi yang bercouple plak time tu lah nak cari kesalahan kekesih masing-masing..almaklumlah tengah tension.. dan aku plak..hahahaha..kalau tension aku akan makan dan makan..paling penting time tu kawan-kawan aku happy sebab aku akan ajak depa makan sekali hak3x...



tapi kalau tengah tension kawan-kawan korang pasti akan suruh korang bersabar kan.. time tu baru la ingat diri kejap.. tapi aku kalau tension tak la plak sapa-sapa suruh berhenti makan hahahahaha..tu la yang makin membulat..kah3x... tapi kalau orang dah nasihatkan suruh bersabar.alahai ikut sajalah..sebab dia orang pun akan tension tengok korang tension.. bukan sebab apa..tapi sebab kesian kat korang..tu tanda sayang kat korang..
hehehehe..dan aku..dia orang sayangkan aku sebab tu depa tak bagi aku berhenti makan kalau tension hak3x... sadis2x.. ><


agak-agak kalau korang tension korang buat apa yer????








bertafakur lah sebentar sekiranya tengah stree dgn tension

indahnya kesabaran itu...


p/s: sabarlah sangat yer..hahahahaha..kalau cari barang tak jumpa..bukan takat mengamuk..siap menangis panggil barang tu hik3x.. sikap yang tak patut di contohi.. bilalah hati aku dapat menahan godaan amarah nih..haishhh

(GAMBAR)Hari Tanpa Kata - 11 September






Monday, September 5, 2011

Aroma Si Kopi Hijau Di Pagi Hari

Assalamualaikum... hari ini update paling awal hahahaha..selalu sokmo lambat2..almaklumlah hari ni ter excited lebih~ pagi ni awal2 pagi dah bangun melantak si kopi hijau.. percubaan untuk keluaran terbaru Vida, Aroma dia pehhh...wangi woo..bagi pengemar kopi pagi2 mmg buat kita terasa semangat nak minum.. hihihi.. tapi satu yang aku lemah, warna dia..hijau.. aku sengaja jer beli sebab nak rasa sesuatu yang lain sikit, biasa minum kopi2 ni tak pernah lagi jumpa kopi hijau, tu yang beli, bak kata akak vida sorang tu, testimoni jadi customer pertama yang cuba. 

sebenarnya aku tak suka akan spirulina, tapi aku gagahkan diri untuk mencuba hehehehe...

sambil2 tu wat research sikit pasal kopi hijau keluaran Vida ni..


Vida Kafe/Kopi Hijau

 Kegunaan.
Untuk merawat masalah kesihatan dan kecantikan dalaman disamping menjadikan ianya sebagai makanan kesihatan tambahan harian.
 Rumusan
Spirulina, Gamat, Titisan Aura, Klorofil dan Madu.

hehehehe... disebabkan ia minuman kesihatan jadi tak salahlah mencuba.. almaklumlah aku ni kerja hari2..rest pun time balik rumah jer la.. so, bagi sesiapa yang nak mencuba harga dia pun murah la.. 15 sachet untuk harga RM38.90. hehehehe..wat iklan la kejap..haishhh~







kepekatan kopi hijau..aroma dia yang tak tahan tu

time ni take time untuk minum hehehe..sebab kurang sedap di tekak aku..tapi bau dia pehhh..wangi woooo



ok la.. untuk para blogger selamat menjalani hari yang menceriakan hari ini.. after this nak baca solusi.. semalam tak sempat nak baca, almaklumlah..balik2 wat kerja yang aku dgn julie saja yang tau keh3x...><

sebelum baca solusi.. nak kena wat kerja dulu lalalalala..><


p/s: serba salah lagik ni sebab tak sarapan pagi dengan si dia huhuhuhuhuhu... :((

Sunday, September 4, 2011

Sabhi saddi Feat Helene - Tanpa mu






Tanpamu hidup jadi sunyi
Tanpamu ku seakan mati
Tanpamu bagai malam tanpa bintang

Tanpamu aku kan tersesat
Tanpamu tiada lagi hasrat
Tanpamu seakan jantungku berhenti

Kau yang terindah dalam hidup ini
Dan takkan pernah berubah selamanya
Aku terlahir hanyalah untuk kamu
Jadi pelindung dirimu

Tanpamu nafasku terhenti
Kernamu ku ada di sini
Tetap bersamaku
Selalu disampingku
Untuk selamanya

Kasih yakinlah kepada diriku
Sayang dan cintaku pun hanya untukmu
Dan takkan berubah untuk selamanya
Cintaku padamu



p/s: Rindu semakin memuncak pada dirinya~ si dia dah sampai penang..yea3x..boleh dating hihihihi ><

Solusi ke-35

Assalamualaikum...

edisi majalah solusi yang ke- 35 dah keluar, aku dah beli tapi tak sempat untuk membacanya lagi, lagipun aku beli last sebelum raya, so aku tinggalkan kat rumah sewa... isi nya aku tak baca dan tak tahu lagi, tapi masa beli buka sekali imbas.. hohohohohohoho..sangat2 la menarik hati ....

so para blogger, apa salahnya gunakan solusi sebagai wadah bacaan di masa lapang kalau sekali sekala tak berblog , lagipun tak salah mencari ilmu yang sedikit, yang sedikit tu kalau di manfaatkan sebaik mungkin insyaalah, hati yang keras pun menjadi cair..~


to all blogger~ selamat membaca ~ ><

p/s: malam ni nak start baca solusi...~

Di Pagi Hari Raya

hehehehe..hari ni tak ada apa yang dapat di ungkapkan , hanya gambar... ini gmbar kita orang di hari raya pertama.. dan paling penting aku semakin mengemukkan diri..hehehehe..sebulan puasa orang kurus..aku plak terbalik.. gemuk la plak..hehehe.. opss.... tlebih cakap lak..hehehehe.. layan la gmbar2 nih~

luqman hakin dengan kak ya.. makin bulat adik aku sorang tu

wat drama sikit hihihihihi~

aku with luqman hakim dan syaima


gambar sefamily tak ada la plak.. almaklumlah family aku ni susah nak bergambor.. lagi pun hari raya pertama xcukup korum da.. iwan dengan kak nor tak ada..so apa yang ada jer la aku publish~

selamat hari raya~ ><



aku mengidam .. tercapai sudah

Assalamualaikum...

wahai blogger sekelian alam.. dah lunch lum???? hohohohoho..jgn lupa makan tengahari tau.. semalam makan bubur ayam MCD nyum2x..sedap woo..tapi syg tkurang something yang aku suka bau dan rasanya... minyak bijan..huhuhuuhu..frust terus hati aku ni..tawar hati woo makan bubur ayam xberminyak bijan.. sob3x... tp makan gak la hehehehehe~

dan hari ini...

aku happy..sbb staff mcd xlupa taruk minyak bijannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..dan hasilnya.......




hahahahaha... aku makan lunch dgn bubur mcd lagikkkkkkkkkkkkkkk..yippi.....~ 

dan akhirnya... apa yang aku idamkan dari semalam dah dapat..~

p/s: sambil makan bubur mcd ni ..sambil tunggu si jantung hati sampai ke penang~ wish si dia tercinta selamat sampai~ amin.

Soal Jawab : Bercinta Dengan Suami Orang


Salam…
Ustaz Love menerima pertanyaan daripada nina :
assalamualaikum ustaz..
umur saya menghampiri angka 30an..jodoh masih belom menjengah walaupon ramai pelik kerana diorg kate sy memiliki pakej yg baik..bukan sy ckp,diorg ckp..ade yg kata sy ni cerewet sgt..tp terus trang sy ckp,sbnrnye blum jumpa manusia yg btol pada masa dan tempat yg betol..jodoh pertemuan di tangan Allah..
sbnrnye sy telah bercinta dgn suami orang..pelbagai usaha sy lakukan utk menghindarinya termasuklah mencari jodoh ngan lelaki bujang..tetapi usaha sia2,malah makin kuat cinta sy kepada suami org tersebut..makin hari makin kritikal..
ust,sy pernah terbace luahan emosi seorg isteri yg di madu oleh suaminya..beliau kate,wanita perampas ini takde maruah.lebih baik jd andartu drpd rampas suami..tetapi bagi saya,sukar sbnrnye menjadi single all the time smpi tua..sekurang-kurangnya bila dah ade suami,ade juga zuriat yg boleh mendoakan kita,btol tak..adakah saya mementingkan diri sendiri jika bertindak mengahwini suami org?mak sy ibu tunggal,makcik sy pon ade yg single walaupon dah memasuki warga emas..sy nmpk kesunyian mereka tatkala usia sebegini..anak2 ade jd peneman,tp tak same..(nasib baik la sy lmbt kawen,bole la jd geng ngan mak)
utk pengetahuan ust,tiada siapa mengetahui hubungan kami..sy buntu ust..sy dah byk kali nak tinggalkan,tp makin kuat lak perasaan terhadap dia.mcm klise,kan..kami bukan romantik2 pon..slalu gado ade la..tp gado tu la yg makin jd pengerat perasaan kami..
sekiranya sy pilih utk teruskan hbgn ni,sy tau byk benda sy kene korbankan..sy takkan dpt kehidupan sama mcm psngan suami isteri lain..
tu psl la dlm pada masa yg same sy terima je kalo mak sy kenenkan sy ngan sape2 yg die berkenan…..tp last2 tak menjadi..mgkin gak la sbb sy terima ngan tak ikhlas kot..padan kat muke sendiri..
tp hbgn sy ngan si dia tu mmg ‘sesuatu’ dlm kehidupan sy..
Masalah seperti ini memang sangat biasa berlaku di zaman kekurangan lelaki ni.. bukan kurang sebab peperangan, tapi kurang sbb ramai yg masuk penjara, pusat serenti dsb. Sebab tu ramai wanita tempatan dah tak kisah walaupun terpaksa bernikah dengan lelaki luar negara (sebut luar negara tu lebih supan daripada sebut lelaki asing.. mcm alien plak bunyinya).. Kena yang bertanggungjawab, syukur alhamdulillah.. kena dengan yg tak bertanggungjawab, memang bertimpa2 masalah.. apatah lagi kalau dah sampai berhijrah ke luar negara (ke seberang)..
Asasnya, para wanita perlu menyedari bahawa segala yg ada pada tubuh badannya bukanlah hak milik kekal beliau.. bila2 masa je Allah boleh amik.. kecantikan yg ada pada wajahnya suatu ketika dulu, Allah akan gantikan dengan kekedutan suatu masa nanti.. hatta nyawanya sendiri suatu hari nanti akan diambil kembali oleh Allah.. kerana semua itu hanya pinjaman, bukan sewa beli mahupun pajak gadai.
Kalaulah mereka menyedari bahawa yg ada pada tubuh badan mereka sendiri bukanlah hak milik mutlak mereka, maka bagaimana mereka boleh menyangka yang suami2 mereka itu adalah hak milik mutlak mereka? Hanya mereka yang menganggap sesuatu itu hak milik mereka saja yg akan mengecop sesiapa yg mengambilnya sebagai perampas, pencuri, perampok dsb.. Kalau mereka sedar, nescaya takkan wujud istilah perampas ini.
Allah s.w.t. telah mengharuskan seorang lelaki itu berpoligami sampai 4 orang.. tapi kena ada sifat adil.. iaitu adil dari sudut zahir.. bermaksud, kemampuan berlaku adil untuk memberikan hak sama rata kepada semua isteri (penggiliran, nafkah, tempat tinggal, pakaian dsb). Jika seorang isteri itu melihat suaminya sebagai seorang yg mampu berlaku adil, maka Ustaz Love rasa takde masalah beliau nak merelakan hatinya supaya suaminya yg gediks itu berkahwin lain.
Masalah yg selalu berlaku biasanya, sang suami itu sendiri tak mampu nak memenuhi tanggungjawab zahir terhadap seorang isteri.. gaji pun cukup2 makan je.. isteri plak yg nak kena tambah lagi.. lepas tu gatal plak nak nikah lain.. maka, dah tentu isteri itu akan kerisauan memikirkan situasi suami.. alangkan isteri sorang ni pun tak mampu nak bagi makan, nak nikah lain plak.. takkan nak suh 2 orang isteri tanggung sang suami kot? kalau suami tu nak kahwin dengan mak janda kaya ke, bleh la difikir2kan.. kihkih
Jadi, bila cik nina bagitau hubungan itu dilakukan secara sembunyi2, memang sah ianya tidak mendapat restu daripada isteri pertama.. Juga cik nina meyakini bahawa ianya takkan mendapat restu sang ibu :
kalo refer ngan mak kompem kene sekeh sbb duk ade skandal ngan somi org..huwaaaaaa….
Ustaz Love bagi analogi la.. supaya senang kita bleh sama2 fikir..
Kalau kita tahu, kat depan tu ada longkang besar.. kat bawah tu ada buaya, biawak, babi, ayam, cicak dsb.. dan kita meyakini kita dapat melintasinya dengan sekali lompat, maka apa salahnya kita mencubanya.. mana la tau, lepas..
Kalau kita tak yakin nak melompat, kenapa kita nak cuba juga melompat yg mana kita memang dah tau dah akan jatuh ke dalam longkang tu.. ada baiknya kita amik masa sket, buat titi ke.. insyaAllah, kita akan dapat melintas longkang itu dengan jayanya sambil menjelir2kan lidah kepada makhluk2 kat dalam longkang itu..
Dalam kes cik nina ini, cik nina sendiri telah yakin bahawa pastinya kehidupan berkeluarga cik nina nanti tak seperti pasangan biasa.. jadi, kenapa diteruskan juga? Bab “sesuatu” itu, Ustaz Love tak nak fokus sangat.. sbb bagi Ustaz Love, perkahwinan ini bermatlamat jangka panjang.. bukan setakat 20 – 30 minit bersetubuh je, tapi bermatlamat nak dibawa sampai ke syurga.. bagaimana halnya kalau dengan perkahwinan itu, kita bakal melukakan hati ramai orang (terutama hati ibu, hati isteri pertama, hati anak2 tiri dsb)?
Sebab itu, kalau sebelum berkahwin lagi, sang lelaki tak sanggup untuk berterus-terang dengan isteri.. sang perempuan (cik nina) tak sanggup nak berterus-terang dengan ibu, bagaimana agaknya situasi masa kahwin? Nak kahwin berlari, berjalan atau mcm mana? Bagaimana plak situasi selepas kahwin?
Akhirnya, bila dah tak sanggup nak menanggung susah, kembali ke rumah mak sambil menangis2 kesedihan.. kesian kat mak.. sepatutnya dalam usia tuanya itu, dia dah bleh menumpang kesenangan anak menantu.. ini, dia plak yg terpaksa nak menjaga anak cucu..
Nasihat Ustaz Love, berterus terang dengan ibu.. bagitau hal yang sebenarnya.. jika ibu bersetuju, maka tanggungjawab lelaki tu plak nak kena bagitau isteri pertama dia.. percayalah, kalau beliau tak sanggup nak bagitau (alasan nak jaga hati, tak sanggup dsb), maka sebenarnya beliau memang seorang lelaki yang tak sanggup nak tanggung risiko.. Ada kemungkinan bila rahsia dah terbongkar, cik nina akan dibiarkan terkontang kanting sendirian.. kalau rahsia tak terbongkar pun, mungkin cik nina akan terpaksa makan hati berulamkan jantung (pehh.. meleleh plak air liur.. bleh buat juadah berbuka ni.. kihkih) sbb sang suami melebihkan isteri pertama semata2 nak jaga rahsia.
Kalau ibu tak setuju, maka dengan pantasnya, mintalah ibu carikan jodoh untuk cik nina.. jangan malu2.. insyaAllah, ibu pasti akan cuba membantu mana termampu.. dan mencarikan jodoh terbaik buat anak kesayangannya..
Persoalan umur tak perlu difikirkan sangat.. Didie Alias pun bleh dapat suami muda.. jangan terburu2 dalam mencari jodoh.. sekiranya memilih baju (yg kita akan pakai mungkin setahun dua je) di shopping complex pun kita akan memilih dengan teliti (saiznya, warnanya, ada koyak ke tak, berkenan ke tak kat hati), apatah lagi memilih jodoh yg akan bersama kita seumur hidup..
Akhir kata, Ustaz Love doakan semoga cik nina dapat melakukan pilihan yang tepat.. Jangan lupakan istikharah dan meminta nasihat orang2 tua.. insyaAllah, selamat dunia akhirat ;)


kredit kepada ustazlove.com